top of page

Some opportunities only come ones. Seize them.

Hoe ons Sekemverhaal begon

In ons is een diep vertrouwen verankerd dat het leven ten goede geleid wordt door een scheppende energie. Onze levenswegen toonden al ontelbare keren dat niets zomaar gebeurt, dat crisissen groei betekenen. We ervaren het leven als een oneindige puzzel; sommige stukjes worden jaren voordien gelegd door jezelf of anderen zonder dat je op dat moment  weet waar het naar toe gaat. Plots vallen die samen en snap je het; alles was een voorbereiding op dit unieke moment hier en nu. Zo voelt het ook aan met Sekem; het leven heeft ons hierop voorbereid.

2002: Steinerschool De Teunisbloem Gent (Ann)

 

In 2002 ging het Gelijke Onderwijskansendecreet van start dat inschrijvingsrecht garandeerde voor alle kinderen.

Ik werkte toen als schoolhoofd ad interim op De Teunisbloem, een Gentse Steinerschool. Het nieuwe decreet zorgde voor meer inschrijvingen van kinderen met een moslimachtergrond waardoor ik via het internet op zoek ging naar antroposofische scholen in overwegend islamitische landen. Het leverde weinig op. Tot op een dag een andere Steinerschool over Sekem een artikeltje in hun nieuwsbrief schreef. Ik herinner me hoe geraakt ik was toen ik foto's zag van dansende, zingende Arabische kinderen in een vrije schoolomgeving. Twee werelden die ik apart kende en in Sekem samen vloeiden.

Ik mailde hen om te vragen of ik er tijdens de zomervakantie voor een maand heen kon maar voor zo'n korte termijn was dit toen niet mogelijk.

​

​

Boek 'Sekem, ontwikkelingsamenwerking in een nieuw perspectief (Ann)

​

Een tijdje later kreeg ik het boek 'Sekem, Ontwikkelingsamenwerking in een nieuw perspectief' cadeau van een vriend. Het bleef jaren ongelezen op mijn boekenrek staan tot in 2010 het begon te kriebelen een eigen duurzaam project neer te zetten. In het Triodosmagazine verscheen een artikel over Sekem met net dezelfde foto die ik jaren er voor uit het schoolkrantje geknipt had en sindsdien meeverhuisde naar het bureau van mijn volgende job. Dit was voor mij een teken. Ik las het boek uit in een ruk en raakte zo enthousiast over de mogelijkheid iets 'onmogelijks' toch te realiseren. Het inspireerde me om in begin 2011 Ekoala, duurzaam kinderdagverblijf neer te zetten.

​

​

Effectieve micro-organismen (Ann)

​

In de zomervakantie van 2011 sprak mijn toekomstige collega me over haar ecologisch poetsproduct; Wipe&Clean gebaseerd op effectieve micro-organismen. Zo kwam ik in contact met de firma Agriton bvba die EM-producten verdeelt en leerden Jan en ik mekaar jaren later kennen.

​

bottom of page